Опис: Метою дисципліни є вивчення студентами правил та методів здійснення експертизи надання послуг, основних законодавчих і нормативних матеріалів, то їх регламентують.
Цілі: Вміння виявляти, ставити, вирішувати проблеми та приймати обґрунтовані рішення Здатність проводити оцінювання продукції, товарів і послуг в підприємницькій, торговельній та біржовій діяльності. Визначати відповідність встановлених показників товарів і послуг документальним даним, даним нормативної документації та демонструвати вміння щодо оформлення результатів різних видів експертиз.
Оцінювання: Оцінка знань та умінь з дисципліни здійснюється за даними поточного та підсумкового контролю. Форми оцінювання поточної навчальної діяльності включає контроль теоретичної та практичної підготовки під час проведення навчальних занять. Підсумковий контроль проводиться у формі іпиту. Рейтинг студента визначається за 100 бальною шкалою і складається з оцінки поточного контролю (60-100 балів) відповідно до «Положення про організацію освітнього процесу в Харківському державному університеті харчування та торгівлі».
Теми: 1. Теоретичні основи товарознавства 2. Зерно-борошняні товари 3. Свіжі плоди і овочі та продукти їх переробки 4. Крохмаль, цукор, мед та конди- терські вироби 5. Смакові товари 6. Харчові жири, молоко та молочні продукти 7. Яйця та яєчні товари, м’ясо та м’ясні товари 8. Риба і рибні товари та харчові концентрати 9. Господарські товари: пластмаси, товари побутової хімії, силікатні това- ри, меблеві товари, металогосподарсь- кі товари, будівельні матеріали 10. Взуттєві та хутряні товари. Текс- тильні, швейні, трикотажні товари 11. Технічно-складні побутові товари: електропобутові товари, культтовари, іграшки, спортивні і музичні товари
Ресурси: 1. Закон України «Про якість і безпеку харчових продуктів і продово- льчої сировини» // Відомості Верховної Ради (ВВР), № 2116-15 від 21.10.2004.
2. Титаренко Л. Д. Теоретичні основи товарознавства. Навчальний по- сібник – К: Центр Навчальної літератури, 2003 – 227с. 3. Сірохман І.В., Задорожний І.М., ПонамарьовП.Х. Товарознавство продовольчих товарів – К.: Лібра, 2005 – 367с. 4. Товарознавство непродовольчих товарів. Підручник: у 2ч. /Л.Г. Войнаш, І.О. Дудла, Д.І. Козьміч та ін. – К.: Освіта, 2004р, Т.1 – 436с., Т.2 – 532с.