Інформація для дисципліни "Управління безпечністю товарів"
Цілі: Метою викладання дисципліни «Управління безпечністю товарів» є формування у студентів системи знань з теорії та методології застосування на практиці міжнародновизнаної концепції НАССР, набуття ними навичок з розробки та впровадження системи управління безпечністю продукції на підприємствах.
Теми: Тема 1. Законодавчі аспекти запровадження системи управління безпечністю харчових продуктів в Україні та світі. Тема 2. Основні положення концепції НАССР. Тема 3. Небезпечні чинники в системі НАССР. Тема 4. Розробка та впровадження системи управління безпечністю харчових продуктів відповідно до вимог стандарту ДСТУ ISO 22000:2007. Тема 5. Санітарно – гігієнічні вимоги Комісії з Кодексу Аліментаріус Тема 6. Аудит системи управління безпечністю харчових продуктів.
Інша інформація: Основними завданнями вивчення дисципліни є: – ознайомлення з сучасними міжнародними та європейськими підходами до забезпечення загальної безпечності харчової продукції та споживчими товарами; – вивчення законодавчих аспектів запровадження концепції НАССР, сучасні тенденції розвитку законодавства у цій сфері; – ознайомлення з порядком планування та розроблення програм- передумов до запровадження системи НАССР, зокрема застосування загальних санітарно-гігієнічних вимог Комісії з Кодексу Аліментаріус; – вивчення методології ідентифікації та аналізу мікробіологічних, хімічних та фізичних небезпечних чинників, здійснення оцінки ризику; – визначення методів прийняття рішень щодо визначення критичних точок керування та розробки плану НАССР в рамках планування системи управління безпечністю; – ознайомлення з методами управління потенційно небезпечною та невідповідною продукцією. Відповідно до освітньої програми компетентності, якими повинен оволодіти студент під час вивчення дисципліни: – здатність до вирішення проблемних питань і нестандартних ситуацій у професійній діяльності за умов невизначеності та ризиків; – здатність аналізувати небезпечні чинники та оцінювати ризики їх виникнення; – здатність організовувати впровадження та підтримування систем управління безпечністю та якістю товарів. У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен: – демонструвати вміння вирішувати проблемні ситуації, що виникають в діяльності підприємницьких, торговельних та біржових структур за умов невизначеності і ризиків; – ідентифікувати небезпечні чинники кінцевого продукту, пов’язані з сировиною, інгредієнтами, виробничим середовищем та персоналом; – прогнозувати ймовірність виникнення ризиків небезпечних чинників та зміни якості товарів на етапах життєвого циклу; – організовувати процес формування та підтримування функціонування групи НАССР та управління якістю; – розробляти проекти нормативно-правових актів щодо управління безпечністю та якістю товарів та координувати їх впровадження в діяльність підприємств.
Метод навчання: Використовуються наступні методи навчання: - методи організації та здійснення навчальної діяльності: словесні (розповідь, бесіда, лекція), наочні (показ, демонстрація), практичні, репродуктивні і проблемні, самостійної роботи і роботи під керівництвом викладача; - методи стимулювання і мотивації навчання: методи формування інтересу (аналіз проблемних ситуацій), методи формування відповідальності в навчанні (роз'яснення суспільної і особової значущості навчання, пред'явлення педагогічних вимог); - методи контролю і самоконтролю (усний і письмовий контроль, фронтальний і диференційований, поточний і підсумковий). Під час викладання дисципліни «Управління безпечністю товарів» передбачено застосування таких методів організації навчальної діяльності, як лекції, наочні, практичні роботи, самостійна та робота під керівництвом викладача.